Tennsmeden AB

Här hittar du tidlösa tennsmycken för alla, tillverkade enligt gammal Nordisk hantverkstradition. Tenn är ett grundämne som använts av människan i tusentals år. Smycken tillverkade i tenn fick ett uppsving under första halvan av 1900-talet och eftersom metallen är billigare än silver och guld och förhållandevis lätt att bearbeta har den lockat och inspirerat många konstnärer och smyckestillverkare. Alla smycken från Tennsmeden bearbetas för hand och varje smycke är unikt även om den grundläggande designen kan vara densamma.

Tenn är ett råmaterial som kostar betydligt mindre än guld och silver och det gör att man får mycket hantverk för pengarna. Tennsmycken är helt enkelt prisvärda. Guld och silver betingar ett högt pris och gör smycken dyra redan före det att de formas till konstföremål, men när det gäller tenn är det inte råvaran som driver upp priset. Det är framförallt designen och hantverket som du betalar för.

Våra smycken uppskattas av både män och kvinnor, gammal som ung. Här finns något för alla. Ett tennsmycke är den perfekta gåvan, något som används men som samtidigt är beständigt. Här finns födelsedagspresenterna, julklapparna och varför inte presenten utan socker för Alla Hjärtans dag? 

Bengt Blomqvist

De allra flesta smyckena hos Tennsmeden är designade och tillverkade av Bengt Blomqvist. För Bengt rådde ingen tvekan om yrkesvalet, både hans far och farbror var guldsmeder och det var hos dem han gick i lära. Efter utbildningen i deras verkstad startade han eget företag 1958 och tillverkade smycken i guld, silver och tenn. I många år drev han också en guldsmedsbutik parallellt med smyckestillverkningen.

Bengt har ett unikt sätt att arbeta med tenn, han tillverkar sina egna gjutformar i gummi och bearbetar sedan tennet med gaslåga och lödkolv och hamrar, borstar och slipar sedan för att få fram den rätta ytan.

Naturen har alltid varit en stor källa till inspiration för Bengt och hans konstnärliga uttryck har ofta präglats av platser där han bott. Man kan se böljande skånska kullar och sanddyner, ringlande småländska stengärdsgårdar och även miljön kring medelhavet kan anas efter många år i södra Spanien. Himmel och hav är ett återkommande tema och kanske är det rörelsen, det föränderliga och det natursköna som lockar och inspirerar.

Bengt har alltid vidareutvecklat och förnyat sin kollektion och han har en fantastisk känsla för att känna av stämningar och trender. Han deltar vid och besöker gärna hantverksmässor och han vet vad som ligger i tiden och vad som efterfrågas. Samtidigt får man konstatera att stora delar av produktionen har tidlösa kvaliteter och går hem hos gammal som ung. Många smycken med vikinga- och bronsåldersanknytning har hängt med länge.